Et resyme av Brit Bårdslistuen fra medlemsmøtet  i regi av region 11 - 15.03.23

Onsdag 15.03 inviterte firmaet "Fuktfritt" til medlemsmøte for regionen hos Norum Bobilgården.

 

Fuktfritt er et ganske nystartet firma som har flyttet inn i nybygde lokaler i Råde. De har spesialisert seg på reparasjon av fukt og skader på bobiler og campingvogner. De har sett behovet for noen som kan ta seg av slike reparasjoner, og markedet er stort.

De har både forhandlere og private som kunder, og de foretar testing og  taksering i tillegg til selve reparasjonene. De er et godkjent skadeverksted, og medarbeiderne er erfarne og med ulike yrkesbakgrunner, noe som gir en stor spennvidde i det de kan "fikse".

Fukt er det store marerittet for mange caravaneiere, enten det gjelder vogner eller bobiler, og den første delen av møtet var viet forebyggende arbeid.
Men hvordan oppstår fukt?
Stort sett er det ytre påvirkninger som er årsaken. 
Etter noen år vil pakninger rundt vinduer o.l. stivne  og kan være en årsak.
Alle gjennomføringer, som takluker, sykkelstativ og tv-antenner utgjør et faremoment.
Likeledes  er det også veldig viktig å være obs rundt hjulbuene,  og de anbefalte å montere skvettlapper bak bakhjulene for å beskytte mot at fukt skal trenge inn der.

Utrolig nok har veldig mange bobiler treplater av et eller annet slag under,  og disse  har ikke alltid så god beskyttelse.
Konsekvensen av fukt er råte/tørråte, sopp, mugg og i noen tilfeller maur og andre skadedyr.
VI fikk se skrekkbilder av hvordan fukten i løpet av relativt kort tid kan gjøre store skader, og det er ikke alltid eieren kan oppage det selv. Og reparasjonene kan bli veldig dyre dersom de ikke tas i tide. En bobil og campingvogn har veldig mye treverk, og dette er utsatt for fukt som trekker seg inn, spesielt i skjøter og endestykker, hvis det ikke blir oppdaget i tide.

Den beste måten å unngå disse skadene, er å fukt-teste bil og vogn årlig. De fleste vogner og biler leveres med fuktgaranti i fem til ti år, forutsatt at forhandler har foretatt en årlig fukttest. Men etter dette er det mange som glemmer å ta den årlige sjekken. Når garantitiden har gått ut, er man fri til å velge hvor testen skal tas, og Fuktfritt tar imot til testing. De anbefalte også at man, uansett hvor testen blir foretatt, skal be om å få med et skjema som viser resultatet av testen, slik at man kan sammenligne ved neste års test. 
Vi fikk også tips om at det går an å foreta en form for understellsbehandling av treverk og skjøter under bilen for å forebygge mot fuktskader.  

Firmaet er, som sagt, nystartet, og er i fasen hvor de tester ut hvilke tilbud de kan gi til oss caravanister. Og ut fra egen erfaring vet vi at det de ikke kan eller har gjort før, det finner de ut av. For vårt vedkommende, var det de hydrauliske støttebena på bobilen som ikke fungerte. Ingen verksteder kunne hjelpe oss, og importøren svarte ikke, verken på telefon eller mail. I tillegg fungerte ikke Alden som den skulle.  Men disse "gutta" fikset begge deler. Fabrikken ble kontaktet siden ikke importøren svarte, og i løpet av kort tid fungerte både støttebena,  og Alden fikk et nytt kretskort.

Tusen takk til de ansette på "Fuktfritt", både for flott sevice og for en hyggelig kveld med informativt foredrag,  og takk til Norum, Bobilgården, som  i samarbeid  med Fuktfritt stilte lokalet til rådighet og vartet opp med deilig servering. Det var fullt hus, og alle påmeldte samt noen "uanmeldte" fikk en hyggelig kveld. 

Til sist kan det nevnes at de også har foretatt utbedring av fukt/brannskade på vogn som står fast, og med godt resultat. Mye enklere for eieren enn å måtte ”koble” fra vikingteltet og heise ned vogna.  Men det viser karenes oppfinnsomhet og dyktighet. De har veldig mange års erfaring på ulike fronter, og sammen utgjør de et godt team

 

-Arvid og Brit-
NBCC avd. Østfold